Gondolatok a Profertil alkalmazásával kapcsolatban

Dr. Benyó Mátyás urológiai és andrológiai szakvizsgával, valamint PhD doktori fokozattal rendelkezik. Klinikai tevékenysége elsősorban az andrológiai kórképek (férfi meddőség, férfi szexuális zavarok) kivizsgálásához és kezeléséhez kapcsolódik. Számos hazai és nemzetközi szakmai szervezet, továbbá a Magyar Andrológiai Társaság vezetőségi tagja. Részt vesz a Magyar Andrológia és European Medical Journal Reproductive Health folyóiratok szerkesztőbizottságának munkájában. Klinikai tevékenysége a Debreceni Egyetem Klinika Központ Urológiai Klinikájához kapcsolódik. Jelentős egyetemi oktatótapasztalattal is bír, az Általános Orvosi Karon az év oktatójának választották, 25 diplomamunka, valamint 24 tudományos diákköri munka témavezetését látta el. Hazai és nemzetközi tudományos közleményeinek száma 34. Tudományos előadásainak száma 175.

 

Amennyiben kiderül, hogy egy pár esetén a sikertelen gyermekvállalásban a férfinek is szerepe van, a legtöbb esetben egy váratlan stresszhelyzet alakul ki, mivel a férfitag nem is gondol arra, hogy nála probléma léphet fel. Ma már ez köztudott, hogy a meddő párok 50%-ban a férfinél is mutatható ki eltérés. Azonban az intenzíven fejlődő andrológiai szakterületnek köszönhetően ma már sokkal jobb kivizsgálási lehetőségek és számos kezelési opció is rendelkezésre áll. Mielőtt azonban rátérnék néhány konkrét – betegek által feltett kérdés – elemzésére, fontos kiemelni egy tényt. Meddőség esetén nem csak a női oldal kivizsgálása szükséges, hanem a fent említett ok miatt a férfi nemzőképességének feltérképezése is elengedhetetlen a meddőség diagnosztizálásában és kezelésében jártas andrológus szakorvos által. Ma már minden regionális centrumban elérhetők a megfelelő szakemberek. Az ő felkeresésük javasolt ilyen esetekben, és nem csak néhány sikertelen asszisztált reprodukciót (lombikprogramot), vagy 5 -10 év meddő próbálkozást követően, hiszen az időben elkezdett kezelés mindig hatékonyabb.

 

Az életmód a fejlett országokban jelentősen felgyorsult, és bár sok kényelmi újítást hozott a mindennapokban, de új veszélyek is megjelentek. Ilyen például a romló nemzőképesség, melynek számos oka lehet. Nem véletlenül említettem a felgyorsult élettempót, mivel az a legtöbb esetben állandó stressz forrást is jelent. A tartós stressz elhasználja a szervezet energiatartalékait, fogékonyabb lesz a betegségekre, fertőzésekre. Ez elsősorban közvetve negatív hatással lehet nem csak a nemzőképességre, de a szexuális életre is. Tartós fáradtság esetén csökken a nemi vágy, a merevedési és ondóürülési készség. Márpedig a sikeres gyermeknemzés elengedhetetlen lépése a hímivarsejtek eljuttatása a petesejthez – lehetőleg kellő számban és mennyiségben. Éppen ezért a tervezett gyermekvállalási időszakban – amennyire persze erre lehetőség van, érdemes csökkenteni a fizikai s mentális leterheltséget.

 

A stresszes életmód, mely sajnos hazánkban is szinte minden családod érint, magával hozza a nem kiegyensúlyozott táplálkozást és ezek következtében a mikrokörnyezet negatív irányú változását a herékben. Mivel a spermiumképzésért felelős struktúra érzékeny a környezeti hatásokra, ez a nemzőképesség negatív irányú változásában fog megjelenni, különösen, ha a férfinak hajlama van erre. Amennyiben az andrológiai kivizsgálás során más – a meddőség okát jelentő – eltérés nem igazolódik, úgy speciális vitaminkészítménnyel (Profertil) javítható lehet a spermiumképzés, növelve ez által az esélyt a sikeres fogantatásra. A készítmény évszaktól függetlenül alkalmazható. Adagolását elsősorban az andrológiai vizsgálat, a tervezett asszisztált reprodukció (inszemináció, lombik program), valamint a spontán fogantatás irányába történő próbálkozás határozza meg. Természetesen azon időszakokban (ősz, tél), amikor csökkent a vitaminfogyasztás, gyakoribbak a fertőző betegségek, akkor a szervezet általános roborálására is figyelni kell az általános vitaminbevitel (pl.: C-vitamin) segítségével. Profertil esetén más vitaminkészítményekkel kapcsolatban káros interakció nem ismert, az általános vitaminbevitel mennyisége az életkortól és a testsúlytól függ.

 

A spermiumképzést segítő vitaminok esetén általános alapelv, hogy legalább három hónapig alkalmazandók. Ugyanis ennyi időt vesz igénybe hímivarsejtek termelődése, tehát ilyen időtartamú alkalmazás esetén érezhető majd változás. Ezért szokott eltelni 3 hónap két meddőségi vizsgálat között. Természetesen mindenkinél más mértékben lesz eredményes a készítmény alkalmazása, mely a herék állapotától és a nemzőképességi zavart kiváltó októl függ. A vitamin használata mellett erősen javasolt a káros szenvedélyek kerülése. Ilyen például a cigarettázás, mivel a nikotin átjutva a vár-here gáton semlegesítheti a vitaminkészítmény pozitív hatását. Javasolt még rendszeres fizikai aktivitás a testsúlykontroll érdekében.

 

Ha a tervezett asszisztált reprodukció előtt rövidebb idő áll rendelkezésre, mint három hónap, az andrológus akkor is javasolhatja a Profertil szedését. Igaz, hogy ilyenkor a pozitív hatás lehet kevésbé kifejezett, de a pozitív kimenetelhez már hozzájárulhat. Az alkalmazásnak felső időkorlátja kevésbé egyértelmű. Az általános gyakorlatban 6 hónap kezelésnél nem szoktunk egy huzamban többet javasolni. A jelenleg is zajló klinikai vizsgálatok eredményeinek tükrében ez az ajánlás még változhat a jövőben.

 

Természetesen a szexuális aktivitást és a gyermekvállalási próbálkozást a vitaminkészítmény kezelése alatt nem kell szüneteltetni – amennyiben persze más andrológiai kizáró ok (fertőzés) nem áll fenn. A siker (fogantatás) hamarabb is létre jöhet, mint a három hónap, hogyha enyhébb az eltérés, ezért nem csak lehet, hanem javasolt is a rendszeres szexuális együttlét. Hiszen azért ez a legkellemesebb formája a gyermeknemzésnek.