Antioxidánsok szerepe a férfi meddőségben

A párok meddőségének hátterében 30%-ban tisztán férfi ok áll, míg az esetek 20%-ában kombinációban a női ok mellett férfi ok is szerepet játszik. Így összességében a meddő párok 50%-ában férfi eredet igazolható.

 

A férfi eredetű meddőség jól ismert okain túl egyre nagyobb figyelem fordul a reaktív oxygen gyökök felé, amelyek erősen kapcsolódnak az oxidatív stresszhez. Ilyen oxygen szabad gyökök például a szuperoxid anionok, hydroxyl, peroxyl, alkoxyl gyökök és a hétköznapokban fertőtlenítésre is használatos hydrogen peroxide. Ezek az agresszív anyagok keletkezhetnek a szervezetünkben, mint például az ejaculatumban található fehérvérsejtekben, vagy a sejtekben található mitokondriumban, illetve keletkezhetnek környezeti hatásra is. Ezek a környezetszennyezés, a mérgek, a dohányzás, a sugárzás, a drogok és a helytelen táplálkozás. Az oxidatív stressz bizonyítottan károsítja a sejtek DNS-ét, a hímivarsejtek mozgását, alaki felépítését és számos más paraméterét az ejaculatumnak. Természetesen a szervezetben jelen vannak azok a mechanizmusok, amik megakadályozzák ezeket a káros hatásokat. Ilyenek például a NRF2/ARE szignál rendszer által szabályozott antioxidáns enzimek.  Antioxidáns enzim, illetve molekula például a szuperoxid dizmutáz, glutathion és a katalázok, amelyek nagy számban vannak jelen az ejaculatum plazmájában és magában a hímivarsejtben is. Ezeknek a védő mechanizmusoknak az aktivitását és általuk termelt védő anyagok mennyiségét is gének határozzák meg. Ezeknek a géneknek a kifejeződése különböző emberekben más és más. Így lesznek akik egészségtelenül élnek, mégis genetikailag erősebb az antioxidáns termelésük, ezért nem lesznek meddők; míg lesznek olyanok, akik igyekeznek mindent megtenni az egészségükért, mégis például a légszennyezéssel bevitt toxinok hatására kialakult oxidatív stressz elég lesz, ahhoz, hogy  a spermiogramja pathologias legyen, mert genetikailag az antioxidáns folyamatai gyengébbek.

Az antioxidáns anyagok zsíroldékonyak vagy vízoldékonyak. Az előbbire példa az E vitamin, míg az utóbbira a cink vagy a szelén. A kutatások kimutatták, hogy a spermiogram javulása akkor volt a legszembetűnőbb, ha egyszerre mindkét típusú antioxidáns molekulákból juttatunk a szervezetbe.

 

Mit tehetünk amennyiben a meddőségnek férfi eredete igazolódik nálunk?

 

Természetesen részletes andrológiai kivizsgálásra van szükség, hiszen a férfi meddőségnek számos jól definiált, gyógyítható oka lehet. Amit azonban azonnal megtehetünk az a helyes táplálkozás/zsírszegény, vitamindús, zöldevés/, a mozgás, és a testsúly kontroll/ fogyás/.

 

Hol a helye a férfi meddőségben az antioxidáns terápiának?

 

Gyakorlatomból elmondható, hogy szinte az összes férfi meddőségi esetben javaslom a Profertil alkalmazását. Talán az elzáródás talaján kialakult hímivarsejt mentes ejaculatum az egyetlen kivétel, hiszen ilyenkor a hímivarsejtképzés tökéletes, csak nem jut ki szervezetből.

 

Míg idiopathias /amikor az eredet nem ismert/ férfi meddőségben éppen az egyértelmű ok hiánya miatt. Addig például gyermekkorban le nem szállt here miatt kialakult heresorvadás talaján kialakult azoospermiás /nincs hímivarsejt az ejaculatumban/ páciensnél a mikrosebészeti herebiopsziát megelőzően, azért, hogyha sikerül hímivarsejtet kinyernünk, az a lehető legjobb formában legyen.

 

A hímivarsejtek érése 3 hónapot vesz igénybe, így az antioxidáns terápiát érdemes ennyi ideig folytatni, hogy fejlődésük teljes időtartama alatt védve és támogatva legyenek.

 

Civilizációnk a meddőség felé vágtat. Kétségbeesve kérdezzük magunktól, hogy miért pont velem fordul ez elő. A Földet kizsigereljük, a végletekig kizsákmányoljuk, szennyezzük és azt gondoljuk, hogy mindezt büntetlenül megtehetjük. Mi is az ökoszisztéma részei vagyunk. Bűneink a fejünkre szállnak vissza. Éljünk tudatosan, változtassunk magunkon, szokásainkon, ne hagyjuk, hogy a fogyasztói társadalom bábjai legyünk.

 

Dr. Király István Előd

SZTE Urológiai Klinika

Andrológia Részleg vezető

 

 

Professional status

 •    Assistant Professor
 •   Department of Urology
 •   University of Szeged

 

Academic Degree

 •   2000, MD, University of Szeged

 

Employment

 •   2000-present, Dept. of Urology, University of Szeged

 

Certifications

 •   2000   Medical Doctor Diploma (M.D.), University of Szeged
 •   2006   National Board Examination for Urology, Budapest
 •   2009   National Board Examination for Andrology, Budapest

 

Teaching (in hungarian, English)

 

 •   University of Szeged – graduate education

 

Societies

 •   European Association of Urology
 •   European Society for Sexual Medicine
 •   Hungarian Society of Andrology
 •   Hungarian Society of Urology
 •   Hungarian Society of Sexual Medicine
 •   European Academy of Andrology
 •   Member of the EAA’s International Liaison and Publicity Subcommitte

 

Research Experience

 1. Erectile dysfunction
 2. Male infertility
 3. Aging male, Late Onset Hypogonadism
 4. Reconstructive urogenital surgery
 5. Sex reassignment surgery